Premôcť zlé návyky môžeme len dnes, nikdy nie zajtra. „Konfucius“
Ďumbier lekársky známy aj ako zázvor, ktorý patrí medzi najstaršie plodiny sveta a v súčasnosti ho považujeme aj za superpotravinu. Názov ďumbiera je sanskritského pôvodu „Singabera“ v preklade znamená „parohy“. Pochádza z Indie ( oblasť Cochin a pobrežie Malabar), pôvodne bol rozšírený v týchto tropických krajinách a najmä dažďových lesoch. V súčasnom období je bežnou plodinou takmer po celom svete. Patrí do čeľade ďumbierovité, do ktorej sa zaraďuje aj kurkuma. Čínsky filozof Konfucius, opisuje priaznivé účinky zázvoru v niekoľkých svojich textoch, a vraj si ho pridával do každého jedla. V roku 3000 p.n.l. Shen Nong, legendárny čínsky cisár napísal, že: „… spája telo s dušou“. V Európe sa rozšíril vďaka španielskym moreplavcom, bol veľmi vzácny a pomerne drahý. Používa sa nielen ako korenie, ale v niektorých tradičných medicínskych prístup ho považujú za univerzálny liek, afrodiziakum, na neutralizovanie chuti a čistenie ústnej dutiny.
Koreň zázvoru je plochý s výstupkami, má sivý povrch a vnútorná časť je svetlo žltá. Čerstvý je tvrdý a má minimálne množstvo vlásočníc, ktoré sú viditeľné pri priečnom reze. Najvhodnejší spôsob očistenia je škrabanie malou lyžičkou, čím minimalizujeme odpad. Vieme si ho vypestovať aj v domácich podmienkach, v kvetináčoch a nie je náročný na starostlivosť.
Zázvor zohrieva organizmus, preto je vhodné ho používať v čerstvom stave najmä v zimnom období. Chemické zloženie má z éterických olejov a ostrých látok, organické kyseliny, škrob a cukor. Je veľmi bohatý na vodu a soli vrátane draslíka a horčíka, ale aj vápnika, železa, fosforu, vitamínov C a E. Látky, ktoré sú v ňom účinné sú gingeroly, shogaoly, girendióny, paradoli, zingerón a terpény.
Má protizápalové účinky, pôsobí proti nevoľnosti a zvracaniu, chráni žalúdočnú sliznicu, stimuluje pohyby čriev, uvoľňuje kŕče, proti nafukovaniu a zvyšuje vylučovanie žlče. Má cholecystokinetickú aktivitu a podporuje vstrebávanie lipidov, vitamínov rozpustných v tukoch a elimináciu cholesterolu. Zamedzuje vznikaniu viacerých cytokínov (komunikačné molekuly buniek imunitného systému), čo následne podporuje zníženie len zvýšenej teploty a zrážanlivosti krvi. Priaznivo pôsobí na krvný obeh, stimuluje prietok krvi. V období nachladnutia je veľmi užitočný proti kašľu, na priedušky, suchý kašeľ a všeobecne pri ochoreniach dýchacích ciest vrátane bronchiálnej astmy. Má antimikrobiálny a antivírusový účinok, čiže bráni množeniu baktérií a vírusov. Má protirakovinové účinky, kedy zastavuje rast rakovinových buniek, predovšetkým v hrubom čreve, ale štúdie hovoria aj o iných typoch zasiahnutia. Môže znižovať aj únavu a nevoľnosť, čo veľmi priaznivo pôsobí u onkologických pacientov. Zabraňuje úbytku kostnej hmoty a pôsobí aj proti osteoporóze. Konzumovanie zázvoru spolu so škoricou zvyšuje hypoglykemickú aktivitu, čiže „spaľovanie tukov“ a má aj antioxidačné účinky.
Neodporúča sa veľké množstvo v tehotenstve, ale ak ho používame tak len v čerstvej podobe. Môže znížiť hladinu cukru v krvi, čo predstavuje opatrnosť pri ľuďoch, ktorí sa liečia na diabetes a aj v prípade zrážania krvi. Toxické účinky zázvoru nie sú známe. Pri vysokých teplotách sa neodporúča, pretože organizmus zahrieva.
Najčastejšie sa používa zázvor čerstvý, ktorý je najlepšie konzumovať hneď a to 1-2 čajové lyžičky v prípade žalúdočných ťažkostí, pri migréne 10 až 20 g denne a reumatoidnej artritíde 5 až 50 g denne. Čaj z čerstvého zázvoru pomáha pri infekcií dýchacích ciest: 2 polievkové lyžice čerstvého zázvoru zalejeme 150 ml vriacej vody a necháme vylúhovať 5 – 8 min, zázvor môžeme zjesť. Je vynikajúcou prevenciou, ak pocítime prvé príznaky chrípky alebo nachladnutia.
V kuchyni sa zázvor veľmi hodí k bravčovému, kačaciemu a kuraciemu mäsu, s morskými plodmi, k sushi, ale zaujímavou kombináciou je s ovocím najmä pomarančmi aj čokoládou, tiež so zeleninou napríklad tekvicou v hokkaido polievke. V indickej kuchyni patrí k bežne používanému koreniu. V týchto domácnostiach ho často dávajú pred jedlom, nakrájaný na tenké prúžky s štipkou soli a citrónom: očistí ústnu dutinu a príjemne naladí tráviace ústrojenstvo na prijímanie potravy. Na slané pokrmy sa odporúča čerstvý zázvor, pretože má oveľa intenzívnejšiu chuť, ktorá sa pri varení stráca. Aróma vždy závisí od druhu zázvoru, ktorá sa líši pôvodom a metódou kultivácie a zberu. Čerstvý zázvor môžeme zamraziť alebo uchovať v chladničke cca dva týždne. Mleté korenie so zázvoru stráca svoju arómu, ale nie príchuť. Môžeme experimentovať s chuťami tohto exotického plodu a pridať ho do dresingov na šaláty a do omáčok.
Miešaný šalát s cibuľovo-zázvorovým dresingom
200 g miešaného šalátu /rukola, čakanka, ľadový šalát, polníček/
2 ks väčších rajčín alebo 100 g cherry rajčín
1 ks šalátovej uhorky nakrájanej na šikmo
1 hrsť inej zeleniny napr. červenej papriky, reďkovky, avokáda …
Na sucho opražené slnečnicové a sezamové semienka
Dresing
¼ ks cibule
1 cm čerstvého, olúpaného, nastrúhaného zázvoru
100 ml sójovej omáčky
4 lyžice olivového oleja
4 lyžice ryžového alebo jablčného octu
Štipka čerstvo pomletého čili alebo čierneho korenia
Med podľa chuti
Všetku nakrájanú zeleninu zmiešame s miešanými listami šalátov v jednej miske a zalejeme pripraveným dresingom. Na tanieri posypeme opraženými semienkami.