Babie leto predstavuje prelom obdobia koniec leta do začiatku jesene – fáza leta a letných horúčav sa končí, keď bola energia na vrchole a v tomto období sa vracia do stredu. Končí dozrievanie šťavnatých plodov, ktoré sú vhodné na konzumáciu v surovom stave – jahody, maliny, černice, melóny, rajčiny, uhorky a pod. Dozrievajú plody vhodné na uskladnenie na zimné obdobie, teda prevažujú plody na tepelné upravovanie, preto prechádzame z prevažujúcej surovej stravy, ktorá je vhodná v horúčavách, na prevažujúcu varenú stravu.
Podľa čínskeho lunárneho kalendára je babie leto doba sleziny a žalúdka. Vzhľadom k tomu, že tento orgán majú ľudia v našej krajine najviac v disharmónii, je dobré najmä v tejto dobe sa o ňu postarať a posilniť ju vhodnou stravou a bylinkami.
SLEZINA spolu so svojím párovým orgánom žalúdkom majú hlavnú úlohu riadiť tráviace procesy. Napomáha rozkladať potravu a časť z nej premieňať na jemnú esenciu, ktorá doplňuje krv a preto slezina zodpovedá aj za tvorbu krvi. Je zdrojom hybnej životnej sily a hovoríme jej „ postnatálny koreň“, lebo je zdrojom tvorby Qi a krvi.
Babie leto je vhodný čas, aby sme naše telo dokonale pripravili a zocelili pred nástupom sychravých a upršaných jesenných dní. Dobrá funkcia sleziny v spolupráci so žalúdkom totiž vytvára energiu, ktorá je zdrojom životnej sily a tým odolnosti celého organizmu. Slezina je zodpovedná okrem krvotvorby i za tvorbu protilátok a aktiváciu lymfocytov (buniek, ktoré sú schopné rozoznávať antigény a preto predstavujú základ získanej – tzv. špecifickej imunity
Ak je oslabená slezina, oslabuje sa trávenie, znižuje sa tvorba tráviacich enzýmov v pankrease, ktorý TČM nevidí ako samostatný orgán a spája jeho funkciu so slezinou.
Klesá energetický potenciál celého organizmu, ktorý potom stráca silu, aby sa bránil voči vonkajším patogénom, ako sú vírusy, baktérie, vietor, chlad, vlhko…Okrem tvorby krvi, riadi slezina i ovládanie krvi, to znamená, že pri oslabení Sleziny, sa krv vylieva zo svojho riečiska, môže dochádzať k zvýšenej tvorbe modrín alebo ku krvácavým stavom. Slezina riadi svalstvo a končatiny. Keď je nedostatok Qi sleziny, človek má unavené končatiny a najradšej by ležal v posteli.
Kondícia Sleziny sa prejavuje na perách a uzlinách a jej vývodom sú ústa. Napr. popukané, suché pery, zelenkavý nádych okolo úst ukazujú, že máme nejaký problém so slezinou. Oslabenie Qi Sleziny sa prejavuje zvýšenou chuťou na sladké jedlá.
Čo robiť, aby naša slezina bola v harmónii?
Slezina má rada teplo a sucho. Neprospievajú jej studené nápoje s ľadom, veľa zmrzliny a studených potravín. Aj väčší podiel surovej stravy v jedálničku môže slezinu zaťažovať.
Naopak, slezine prospievajú teplé raňajky ako obilné kaše, teplé polievky. Dodávajú jej energiu všetky druhy guľatých plodov žltej, oranžovej a červenej farby a prirodzene sladké potraviny. Ideálne sú všetky obilniny (pšeno, pohánka, celozrnná ryža, pšenica, ovos, krúpy), strukoviny (šošovica, hrach, fazuľa, sója), korenie, ktoré zahrieva (škorica, zázvor, koriander, sladké drievko), varené a dusené mäso (hlavne biele – ryby, hydina), varená a dusená zelenina (mrkva, cuketa a tekvica, najlepšie oranžová Hokaido), silné vývary z hydiny (obzvlášť zo sliepky, perličky, morky) a jedla neutrálne a nevýrazné chuti.Mali by sa konzumovať predovšetkým jedlá dlhšie varené a bohaté na energiu, aby si z nich mohlo telo vytvoriť zásoby na zimu. Vhodné je jesť viac orechov, semiačok a hlavne jesť v pokoji a pomaly.
Čo slezine neprospieva? Slezina ako orgán imunity citlivo reaguje na stres. Oslabujú ju starosti, úzkosť a dlhotrvajúci tlak, pri ktorom prebiehajú pod vplyvom stresových hormónov biochemické zmeny v bunkách sleziny a bielych krvinkách. Neprospieva jej tiež nepravidelná strava, príliš veľké množstvá jedla, nadmerná konzumácia mliečnych výrobkov, sladkostí, sladených limonád, tavených syrov, údenín, pečiva z bielej múky, alkoholu, ovocných džúsov, polotovarov, a rafinovaných a modifikovaných potravín.
Práca na svojom zdraví a dobrej imunite je záležitosť životného štýlu. Žiadne kvapky z lekárne na „podporu imunity“ nám nezaručia odolnosť proti chrípke, pokiaľ náš jedálniček a naše každodenné jednanie a zmýšľanie bude v rozpore s prirodzeným cyklom prírody.
autorka MUDr. Janka Blahová