Jar ako obdobie pečene z pohľadu  čínskej medicíny

Obdobie jari je obdobie prebúdzania. Príroda sa prebúdza zo zimného spánku, všetko začína pučať a
zelenať sa. Rastliny vyháňajú nové výhonky, všetko rastie a vykúka spod zeme.
Z hľadiska TČM je jar pod riadením prvku drevo, pre ktorý je typický rýchly rast, bujnenie, expanzia,
tvorba a kreativita. Po zime, ktorá žiadala, aby sme si šetrili svoje sily a rešpektovali tmavé dni svojim
oddychom, prichádza jar, ktorá našetrené sily volá k životu. K pohybu, rastu, ustanovení nových
cieľov.
Práve v nedostatku našporených síl súvisia mnohé ťažkosti, ktoré sa na jar prejavia. Môžu sa
prejavovať ako jarná únava či alergie.
Za jarný pohyb čchi z hľadiska orgánových sústav je zodpovedná pečeň, ktorá spolu so žlčníkom
prináleží elementu drevo. Pečeň z pohľadu tradičnej čínskej medicíny riadi priechodnosť- aby všetko,
čo sa v organizme má pohybovať – krv, telesné tekutiny, energia, výživné látky a pod., mohlo voľne
prúdiť, dostávať sa na miesto určenia. Ak táto funkcia je narušená, dochádza v tele k najrôznejším
stagnáciám, s následkami ako sú podráždenosť, bolesť, opuchy apod. Spriechodňovaním dráh sleziny
a žalúdka napomáhajú i tráviacemu procesu- regulujú energiu sleziny a žalúdka. Taktiež podporuje
tvorbu a vylučovanie žlče.
Pečeň riadi šľachy a väzivo, môžeme povedať harmonická pečeň je zdroj odolnosti voči únave.
Pokiaľ je pečeň v dobrom stave, šľachy i väzu sú vláčne i pružné. Stav pečene výrazne ovplyvňuje
i zrak. Ak je pečeň silná a zdravá i oči sa neunavujú a ich pohyb je živý a prirodzený.
Nechty sú skvelý indikátor toho, ako na tom pečeň je. Ak sa vám stále lámu, sú zvlnené, extrémne
slabé alebo bledé, pečeň volá o pomoc!
Citom pečene je hnev. Už prvé známky energetickej nerovnováhy pečene sú emócie hnevu,
podráždenosti, netrpezlivosti, náladovosti, agresie a kriku.

Chuť podporujúca pečeň, je kyslá. Posilňuje energiu dreva a zároveň ju spútava a tým telo chráni
pred jeho premrštenou a vyčerpávajúcou expanziou. Ale i s kyslou chuťou to netreba preháňať.
Trochu kyslého je pre pečeň liek, priveľa ju však môže poškodiť.
Doporučené potraviny na jar a podporu pečene:
Na začiatku jari treba jesť veľa teplých jedál, veľa listovej zeleniny, ktorá silne stimuluje prúd čchi.
Vhodné sú obilniny ako ryža, pohanka, quinoa a amarant, špalda, kuskus.
Zo zeleniny sú vhodné čínsky cesnak, repíkový celer, koreňová zelenina, brokolica, karfiol, reďkovky,
mrkva, pór, cibuľa, cesnak, olivy.
Z ovocia sú to hlavne jahody, citrón, marhule, modré hrozno, čučoriedky, ostružiny.
Veľmi vhodné sú na chlorofyl bohaté potraviny, ako sú sinice, spirulina, chlorella.
Bylinky podporujúce činnosť pečene:
PALINA PRAVÁ vyživuje krv a čchi pečene.
PESTREC MARIÁNSKY je vhodný pri akomkoľvek poškodení pečene. Pomáha jej bunkám regenerovať
sa.
REPÍK LEKÁRSKY je vhodný pri oslabenej pečeni, žltačke, zápale žlčníka a podobne.
ROZMARÍN LEKÁRSKY sa osvedčil pri slabej cirkulácii krvi, mravčení končatín, slabom trávení,
nadmernom požívaní mastných jedál a alkoholu a pri syndróme dráždivého čreva.
Vyhýbať sa treba fritovacím a stuženým tukom, málo hodnotným olejom, fast foodom,
dochucovadlám, konzervantom, farbivám, margarínom, alkoholu, sladkostiam a káve.
Aby bola naša pečeň zdravá, musí sa jej dostávať pocit slobody, rozmachu a vyjadrenia, takže z tejto
podstaty je možné za patogén alebo zdroj choroby považovať čokoľvek, čo obmedzuje voľné
prúdenie. Podľa čínskej klasiky by sme sa počas jari mali prechádzať po prírode vo voľnom oblečení,
s rozpustenými vlasmi, naboso, pričom by sme sa mali vyvarovať hnevu a závisti.
Na mentálnej úrovni sa môže človek otvoriť novým témam, učeniu, vzdelávaniu sa v novej oblasti,
cestovaniu, púšťaniu sa do nových projektov.
Dajme našej pečeni zelenú, aby sa nám vrátila radosť z prežívania voľného prúdenia energie 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *