Silná imunita z pohľadu tradičnej čínskej medicíny

Podľa konceptu TČM  je podstatou zdravia celková stabilita a harmónia organizmu. Prirodzená odolnosť organizmu voči ochoreniam a schopnosť samoopravných mechanizmov je založená na harmonickej cirkulácii toku zdravej energie telom. Špeciálny pojem pre popis obranyschopnosti organizmu v TČM je obranná Qi “Wei Qi”. Koluje na povrchu tela a tvorí bariéru pre vstup vonkajších patogénnych činiteľov (vietor, chlad, horúčosť, vlhkosť).  Obranná čchi vzniká transformáciou energie z potravy a môžeme teda povedať, že jej zdrojom je kvalitná strava a dobrý stav tráviacich orgánov, aby boli schopné túto jemnú energiu z potravin extrahovať. Čiastočne sa na  celkovej tvorbe wei qi podiela i vrodená energia obličiek. Vytvorená obranná čchi vypĺňa všetky dutiny a medzery a pomocou rozptylovacej funkcie pľúc sa dostáva i na povrch tela, kde vytvára ochranný obal, kde odpudzuje škodliviny.  Ako škodlivý patogén sa rozumie napr. chlad, horkosť, sucho, či baktérie alebo vírusy.

Z pohľadu TČM za silnú imunitu teda zodpovedajú hlavne orgány obličky, slezina a pľúca.

Ak si chceme zabezpečiť silnú obranyschopnosť, mali by sme sa teda zamerať na podporu týchto troch orgánov.

Slezina: Slezinu posilňuje hlavne správna strava.

  • Slezina miluje pravidelnosť, podporuje ju teplá, jednoduchá ale zároveň pestrá strava. Neznáša nič, čo ju oslabuje, zahlieňuje, ochladzuje , ako napr. kravské mlieko , mliečne výrobky,ako jogurty, syry, cukor a sladkosti a veľa ochladzujúcej stravy (citrusy, syrová zelenina, šťavy) hlavne v zimnom období. V lete si jej môžeme dopriať, pretože potrebujeme schladiť v horúcom lete. 
  • Teplé raňajky  výrazne podporujú činnosť sleziny, napr. obilninovú kašu, vajíčka či hustá polievku.
  • Základom stravy by mali byť obilniny, strukoviny,dusená zelenina a menšie množstvo  živočíšnych produktov.

Pľúca: podporuje  ostrá, pálivá chuť  a dostatočný pohyb

  • chren, zázvor, klinček, žerucha, rukola, reďkovky, paprika, chili, čierne korenie,  cesnak, pór a cibuľa
  •  ľahká strava bohatá na vlákninu zeleniny a ovocia  (v zimnom období viac variť, surové skôr v lete)
  •   sladkovodná riasa Chlorella, semená indického skorocelu (Psyllium )
  • Prechádzka v prírode na čerstvom vzduchu, alebo cvičenie, keď zapájame pľúca, zlepšujú ich funkciu a pomáhajú s distribúciou obrannej čchi..
  • Qigong, jóga, pozdrav slnku,naťahovacie cviky to všetko prispieva k zlepšení cirkulácie Qi.

 

Obličky:  Obličky sú veľmi náchylné na chlad, preto ich treba vždy udržovať v teple.

Hlavne v zime , kedy sú obličky veľmi náchylné na chlad, treba uprednostniť hlavne teplú stravu, ktorá dodáva jang:  Ideálne sú vývary z kostí alebo koreňovej zeleniny, varené a pečené jedlá.

Nemalo by chýbať ani zahrievajúce korenie ako zázvor, škorica, čierne korenie, klinčeky, kardamon

Obličky veľmi podporujú fazuľky adzuky, čierne fazule, čierny sezam, vlašské orechy, ryby a morské riasy.

A na záver ešte jeden dôležitý akupunktúrny bod, ktorého pravidelná masáž výrazne stimuluje imunitný systém a má celkový blahodárny vplyv na organizmus.

Žalúdok 36:

Jeden z najčastejšie používaných akupunktúrnych bodov zo všetkých na ľudskom tele.

 Nachádza sa na nohe, 4 prsty pod jabĺčkom a šírka palca do strany

-jedným z najsilnejších imunostimulačných bodov na tele človeka

-tento bod regeneruje celkovú životnú energiu

-pôsobí proti stresu, nervozite, podráždenosti, bolestiam hlavy a  poruchám spánku

Dobrá imunita je odrazom celkového fungovania tela, mysle a ducha.  Dobrá nálada je prvým krokom  k harmonickej činnosti orgánov, ktoré následne produkujú dostatok ochrannej energie. 

A tak Vám prajem veľa úsmevných dní 🙂 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *