Ako prežiť obdobie zimy v zdraví z pohľadu TČM

Obdobie zimy nás navádza k odpočinku a regenerácii. Je to čas kľudu. Slnko neskoro vychádza a skoro zapadá. Dni sú chladné a noci dlhé. Listy stromov opadali, miazga sa stiahla ku koreňom. I pre človeka platí, že by mal redukovať svoju aktivitu a plánovať viac odpočinku.

Obdobie zimy je spojené s elementom vody a do popredia vystupujú obličky a močový mechúr. Z pohľadu čínskej medicíny sú práve obličky najdôležitejším orgánom tela. Sú prameňom života, koreňom  jinu a jangu a sídlom životnej esencie, ktorá ovplyvňuje kvalitu a dĺžku nášho života a v priebehu rokov  sa postupne vyčerpáva. Obličky i močový mechúr sú citlivé na prechladnutie a je dôležité udržovať ich v teple a nezraňovať ich chladom. Treba dbať na dostatočné obliekanie a vyhýbať sa ochladzujúcim potravinám, ako je zmrzlina, studené nápoje, ale i veľa tropického ovocia. Prednosť dávame tepelnej úprave, ako je varenie či pečenie. Ak si odmyslíme pomocníkov modernej doby, ako je chladnička alebo dostupnosť čerstvých tropických plodov, získame predstavu o tom, aké potraviny v danom ročnom období prirodzene preferovať a ako ich spracovávať. Príroda má všetko premyslené a už pred nástupom zimy dáva plody teplej povahy, ktoré je možno uskladniť, či už nasušením, kompótovaním  alebo uložením v chladných pivniciach.

V tomto období sa predlžuje doba tepelnej úpravy. Ideálne sú vývary z kostí alebo koreňovej zeleniny, ktoré posilňujú jangovú čchi, varené i pečené jedlá. Základ tvoria celozrnné obilniny a tepelne spracovaná zelenina. Z obilnín preferujeme pohanku, ryžu a pšeno. Zelenina by sme mali jesť denne, ale tepelne upravenú a oproti letu v menšom zastúpení. Prevažuje zelenina koreňová, prirodzene skladovateľná, napr. dyňa, pór, mrkva, celer… Kvasená zelenina „pickles“ hrá dôležitú úlohu ako zdroj enzýmov a vitamínov. V zime si  môžeme dovoliť konzumovať viac tukov.  Príjem bielkovín je tiež o niečo vyšší, výborné sú fazuľky  adzuki, ktoré posilňujú obličky.  Taktiež mäso napr. hovädzie, kuracie, divina. V kuchyni by nemalo chýbať ani korenie, ktoré podporuje straviteľnosť a zároveň zahrieva. Ideálne sú klinčeky, bobkový list, anýz, škorica, zázvor  apod. Dobrou voľbou sú tiež vlašské orechy, ktoré posilňujú práve obličky.

A akým potravinám by sme sa mali v zime vyhýbať? Ako prvé sú to potraviny a nápoje priamo z chladničky. Šaláty, tropické ovocie, zmrzliny, surové ovocie i zelenina, jogurty a celkovo strava, ktorá obsahuje veľa  rafinovaného cukru.

Skúsme sa inšpirovať starým čínskym učením, nalaďme sa na zimné ročné obdobie  a  nechajme sa viesť jeho prirodzenosťou, čo nám umožní prežiť ho v harmónii a v zdraví.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *